recepten

Heerlijke recepten zorgvuldig samengesteld door: Anneke van Druenen

De lekkerste recepten verzamelen we hier. We maken het niet te ingewikkeld, want met goede ingrediënten is het niet moeilijk om wat lekkers op tafel te zetten. Laat u inspireren voor een lekkere maaltijd.

Boeren Scharrelschaal

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 x Boeren scharrelkip in stukken (of 4 x koteletten en 4 x drumstiks)
1 x Prei in grove stukken
1 x Rode ui in grove stukken
1 x Venkel in grove stukken
4 x Wortel in plakjes
4 x Zoete aardappel in grove blokken (zonder schil)
2 x Knoflook tenen geperst
4 tl Grove Mosterd
½ tl Venkelzaad
6 el Koolzaad olie (olijf olie kan natuurlijk ook)
1 takje Rozemarijn
Peper
Zout 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Marineer de kipstukken met de olie, geperste knoflook, peper, zout, mosterd, venkelzaad en rozemarijn. De hoeveelheid peper en zout die toegevoegd moet worden is afhankelijk van je eigen smaak. Ik gebruik het liefst grof zeezout en versgemalen grove zwarte peper. Roer het goed door elkaar zodat alle delen gemarineerd zijn.

Leg de kipstukken op een grote ovenschaal, met de huid naar boven zodat deze lekker bruin kan bakken.

Meng de groenten met wat peper, zout, venkelzaad en olie door elkaar en verdeel deze over de ovenschaal. Stop de groenten lekker tussen en onder de kipstukken, zodat de huid van de kip zichtbaar blijft.

De schaal kan nu de oven in voor ongeveer 50-60 minuten. Eventueel kan je de laatste 10 minuten de temperatuur van de oven op 180 – 200 graden zetten.

Een complete maaltijd in één ovenschaal. Een lekker glas witte wijn erbij & smakelijk eten!


Kipgehaktsaus met tomaten en groenten

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

500 gram kipgehakt
(het liefst gekruid gehakt, daar zijn de smaken al goed ingetrokken)
1 prei
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 winterwortel
1 courgette
1 paprika
1 rode peper
1 blikje tomatenpuree
1 blik / potje gepelde tomaten
125 ml witte wijn
Verse kruiden (basilicum, oregano & salie)
500 gram Pasta (ik gebruik meestal penne pasta, maar je kunt elke willekeurige pasta hiervoor gebruiken)

Bereiding:

Bak het gehakt rul in een wok, hapjes pan of een braadpan met een scheut olijfolie. Als het gehakt gaar begint te worden voeg je de geperste knoflook, de gesnipperde rode ui en de fijn gesneden rode peper toe. Bak dit mee op een laag vuurtje tot het glazig wordt. Nu kan de rest van de fijn gesneden groenten meegebakken worden. De wortel rasp ik meestal, dat geeft nog meer smaak af aan de saus.

Breng op smaak met peper, zout en de verse kruiden kruiden.

Als de groenten allemaal gaar beginnen te worden kan de tomaten puree worden toegevoegd. Laat dit even meebakken om te ‘ontzuren’. Roer het geheel goed door elkaar en blus af met een scheutje witte wijn. Voeg hierna de gepelde tomaten toe. En laat het minimaal 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.

Het lekkerst is het natuurlijk om ook de pasta hierbij zelf te maken. Maar is hier even geen tijd voor of zin in? Kook dan de pasta gewoon volgens de bereidingswijze op het pak.

Serveer de pasta met de saus erop en garneer het geheel af met wat geraspte kaas en verse kruiden.

Smakelijk eten!

 Tip: Omdat aan ons kipgehakt geen vet is toegevoegd, is het soms lastig om het goed rul te bakken. Ik gebruik hiervoor altijd een stamper (zo een die je ook voor de stamppot gebruikt) dan gaat het uitstekend!


Noodles met eendenborstfilet

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 x Tamme eendenborstfilet
2 porties Eiernoodles
1 x Paksoi grof gesneden
2 x Lenteui
2 tenen Knoflook
1 x Rode peper fijn gesneden
1 tl. Verse gember fijn gesneden
1 x Sjalot fijn gesneden
Soja saus
5-spice kruiden
Peper en zout

Bereiding:

Haal de tamme eendenborstfilet uit de koelkast en snij deze op de vetkant in, in ruitvorm. Je hoeft alleen het vet in te snijden, niet het vlees. Laat deze daarna op kamer temperatuur komen.
Breng een pannetje water aan de kook voor de noodles.
Bestrooi de eendenborstfilet met wat peper, zout en 5-spice kruiden.
Bak, zonder boter of olie te gebruiken, de eendenborstfilet op de vetkant aan op middelmatig vuur. 8 minuten op de vetkant en daarna nog 2 minuten op de vleeskant. Wikkel de filet nu goed in de aluminiumfolie en laat op een warm plekje rusten (bijvoorbeeld de oven op 50 graden).

Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Fruit de knoflook, rode peper, verse gember en sjalot goed aan in wat olie. Wanneer deze glazig kijken kan de paksoi worden toegevoegd. Zet het vuur hoog en laat deze even meebakken. Blus het geheel af met een flinke scheut sojasaus. Breng op smaak met wat peper en zout. Roer nu de noodles en de groenten door elkaar. Haal deze uit de pan en laat in de pan nog 50 ml sojasaus inkoken tot het wat stroperig wordt.

Trancheer de eendenborstfilet en serveer deze op de noodles. Garneer af met wat fijn gesneden lenteui. Gebruik de ingekookte sojasaus om de eendenborstfilet mee te besprenkelen. 

Smakelijk eten!

Lekkere trek gekregen? Bestellen maar! of neem contact op voor advies of je vraag.