Konijn in mosterdsaus met pruimen
(voor 4 personen)
Benodigdheden:
4 x Konijnenbout
25 gram boter
2 tenen knoflook
2 sjalotten fijn gesneden
1/2 winterwortel
200 ml zoete witte wijn
350 ml gevogelte fond
2 tl grove mosterd
1 pot pruimen op kaneel
laurierblaadjes
jeneverbes
tijm
Bereiding:
Haal de konijnenbouten ongeveer een uur voor bereiding uit de koelkast en uit de verpakking, zodat deze alvast op kamertemperatuur kunnen komen. Verhit de boter in een grote braadpan (het liefst met een dikke bodem, dat verspreid de warmte gelijkmatig). Kruid de konijnen bouten met wat peper en zout en bak deze rondom bruin in de pan. Haal de bouten even uit de pan, en bak nu in het overgebleven bakvocht de ui, wortel en knoflook glazig. Strooi er een eetlepel bloem over en bak deze even mee. Blus na ongeveer 5 minuten af met de witte wijn en roer het goed door tot de saus een beetje binding heeft. Doe nu de konijnenbouten terug in de pan en voeg de fond, de mosterd, de kruiden en de pruimen toe.
Laat het geheel met de deksel op de pan staan pruttelen. na ongeveer 2 uur zullen de bouten goed gaar zijn. Prik er even met een vork in om te controleren of het vlees al goed los laat. Als dit het geval is, kunnen de bouten uit de pan gehaald worden om een beetje af te koelen. Als het wat afgekoeld is kan je met de hand (of met twee vorken) het vlees van de botjes afhalen. Doe de grove stukken vlees terug in de saus en laat het nog voor 10 minuten inkoken zonder deksel op de pan.