Recepten

Heerlijke recepten zorgvuldig samengesteld door: Anneke van Druenen

De lekkerste recepten verzamelen we hier. We maken het niet te ingewikkeld, want met goede ingrediënten is het niet moeilijk om wat lekkers op tafel te zetten. Laat u inspireren voor een lekkere maaltijd.

Sudderend hert

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

+/- 1 kg hert sukade

300 ml rode wijn

1 potje wildfond

½ winter wortel fijn gesneden

1 grote ui fijn gesneden

1 plakje verkruimelde ontbijtkoek

2 gekneusde jeneverbessen

1 takje tijm

1 blad laurier

25 gram bloem

Bereiding:

Braad de gezouten en gepeperde hert sukade even bruin aan in de roomboter in een braadpan. Haal het vlees hierna uit de pan.

Fruit in dezelfde pan de fijn gesneden ui en de wortel en temper het vuur zodat de uien een beetje karamelliseren. Voeg de bloem bij de uien, roer goed zodat het even mee kan bakken. Doe hierna de kruiden erbij. Giet ook de rode wijn en de wildfond in de pan. Leg het vlees weer voorzichtig terug en zorg dat alles onder staat. Voeg als laatste de peperkoek toe.

Leg de deksel op de pan en gaar het geheel in ongeveer 4 – 5 uur in de oven bij 150 °C - 170°C. Roer regelmatig in de saus en giet er af en toe wat wijn of wildfond bij als het vlees droog komt te staan.

Maak de saus op smaak met wat peper en zout. Om het wat zoeter te maken kunt u eventueel ook een lepel appelstroop toevoegen.

Dit gerecht is heerlijk met puree en roergebakken spruitjes.

Eet smakelijk!


Haasje repje

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

+/- 1 kg hazenbouten

1-2 flessen trappistenbier (dubbel)

1 potje wildfond

1 stengel bleekselderij fijn gesneden

1 grote ui fijn gesneden

½ wortel fijn gesneden

1 steranijs

2 kruidnagels

2 gekneusde jeneverbessen

1 takje tijm

1 blad laurier

1 plakje verkruimelde ontbijtkoek

25 gram bloem

Bereiding:

Braad de gezouten en gepeperde hazenbouten even bruin aan en haal deze uit de braadpan.

Fruit daarna in dezelfde pan de fijn gesneden ui, wortel en bleekselderij en temper het vuur zodat de uien een beetje karamelliseren. Voeg de bloem bij de uien, roer goed en giet er 1 fles trappistenbier bij en vervolgens de wildfond. Verwarm dit goed en blijf roeren. Leg de bouten terug in de saus.

Voeg nu alle overige ingrediënten toe. Leg de deksel er op en gaar het geheel in ongeveer 3 tot 4 uur in de oven bij 180 °C. Roer regelmatig in de saus en giet er af en toe wat bier bij.

Als het vlees van de bouten mooi zacht is geworden kunt u de hazenbouten uit de saus halen en het vlees grof los plukken van de botten. Daarna het vlees terug doen in de pan bij de saus. Laat het geheel nog even na garen.  

 

Let op: Hazenbouten kunnen verschillen van leeftijd, waardoor de tijd van garing per bout anders kan zijn. Kijk daarom af en toe in de pan. Het is mogelijk dat de ene bout al sneller klaar is dan de andere.

 

Smakelijk eten!


Zoet hoentje

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

Parelhoenboutjes

Kruidenzout

Gevogelte fond

Tutti frutti

Bereiding:

Kruid de parelhoenboutjes met het bijgeleverde kruidenzout. Doe wat bakboter in een braadpan en laat dit op temperatuur komen. Bak hierin de parelhoenboutjes rondom bruin.

Wanneer de boutjes mooi bruin zijn kan het geheel worden afgeblust met een flinke scheut van de gevogelte fond. Laat de boutjes 40 minuten sudderen op een laag vuurtje met de deksel op de pan. Wanneer het vocht te snel verdampt kunt u wat extra fond toevoegen zodat er altijd een laagje vocht in de pan blijft staan.

Na 40 minuten kan de tutti frutti worden toegevoegd. Laat deze nog 15 minuten mee sudderen. Laat tijdens deze 15 minuten de deksel van de pan zodat de jus lekker in kan koken.

 

Eet u smakelijk!


Wild Zwijn

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 kilo Wild zwijn nek

1 potje wildfond

Pruimen op kaneel

1 stengel bleekselderij fijn gesneden

1 grote ui fijn gesneden

½ wortel fijn gesneden

1 steranijs

2 gekneusde jeneverbessen

1 takje tijm

1 blad laurier

1 kaneelstokje

1 tl Ras el hanout kruiden

25 gram bloem

Bereiding:

Snijd de wildzwijn nek in dikke plakken van ongeveer 2 ½ cm per plak. Snijd hierbij tegen de draad van het vlees in zodat het vlees lekker mals blijft. Snijd ook de wortel, bleekselderij en uit in blokjes.

Verwarm flink wat roomboter in een braadpan en bak hierin de zwijnsnek aan beide kanten mooi bruin. Haal deze daarna uit de pan. Bak nu in het braadvocht de groenten. Roer goed over de bodem zodat er niets aanbakt. Als de groenten lekker beginnen te kleuren kan de bloem worden toegevoegd. Bak deze even mee en blus af met de wildfond. Leg nu het vlees weer voorzichtig terug in de pan, voeg alle kruiden en de pruimen met het sap toe. Laat het geheel, met de deksel op de pan, ongeveer 4 – 5 uur pruttelen. Dit kan ook in de oven op 150 graden.

 

Voor de opmaak kunnen nog wat pijnboompitten en amandelen geroosterd worden. Deze kunnen op het laatst over het gerecht worden gestrooid.

 

Eet u smakelijk!


Mediteraanse kippetjes

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

4 x Possin of Coquelette (beide kleine Franse scharrelhaantjes)
4x Sjalotten
8 tenen knoflook
2x Ui
3 takjes verse rozemarijn
3 takjes tijm
Zeezout
Peper
Olijfolie
BBQ rub kruiden voor kip

 

Bereiding:

Besprenkel een ovenschaal of bakplaat met olie, leg hierop de hele sjalotten (in de schil), de hele knoflooktenen (in de schil) en de gesneden uien ringen. Besprenkel het geheel weer met ruim olijfolie. Kruid de haantjes met de BBQ rub en besprenkel ook deze ruim met olie. Leg de haantjes op de bakplaat of ovenschaal waar ook de uien en sjalotten op liggen. Verwijder de takjes van de rozemarijn en de tijm en snijd de blaadjes kort. Strooi deze over de haantjes. Besprenkel het geheel nogmaals met ruim olijfolie en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Zet de bakplaat in de oven op 80 graden, gedurende 4 uur. Na deze tijd mag de temperatuur verhoogd worden naar 180-200 graden. Laat de kippetjes nu in ongeveer 15 minuten een mooie bruine kleur krijgen.

Smakelijk eten!


Konijn in mosterdsaus met pruimen

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

4 x Konijnenbout
25 gram boter
2 tenen knoflook
2 sjalotten fijn gesneden
1/2 winterwortel
200 ml zoete witte wijn
350 ml gevogelte fond
2 tl grove mosterd
1 pot pruimen op kaneel
laurierblaadjes
jeneverbes
tijm

Bereiding:

Haal de konijnenbouten ongeveer een uur voor bereiding uit de koelkast en uit de verpakking, zodat deze alvast op kamertemperatuur kunnen komen. Verhit de boter in een grote braadpan (het liefst met een dikke bodem, dat verspreid de warmte gelijkmatig). Kruid de konijnen bouten met wat peper en zout en bak deze rondom bruin in de pan. Haal de bouten even uit de pan, en bak nu in het overgebleven bakvocht de ui, wortel en knoflook glazig. Strooi er een eetlepel bloem over en bak deze even mee. Blus na ongeveer 5 minuten af met de witte wijn en roer het goed door tot de saus een beetje binding heeft. Doe nu de konijnenbouten terug in de pan en voeg de fond, de mosterd, de kruiden en de pruimen toe. 

Laat het geheel met de deksel op de pan staan pruttelen. na ongeveer 2 uur zullen de bouten goed gaar zijn. Prik er even met een vork in om te controleren of het vlees al goed los laat. Als dit het geval is, kunnen de bouten uit de pan gehaald worden om een beetje af te koelen. Als het wat afgekoeld is kan je met de hand (of met twee vorken) het vlees van de botjes afhalen. Doe de grove stukken vlees terug in de saus en laat het nog voor 10 minuten inkoken zonder deksel op de pan. 


Kwartel

(voor 4 personen)

Benodigdheden:
2 x Franse kwartel
100 gram boter
zout
peper
50 ml honing
150 ml vieux
1 x Sjalot
1 x Knoflook
1/2 prei
sap van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 steranijs
1 takje rozemarijn

Bereiding:

Controleer de kwartels of deze goed schoon zijn van binnen. Spoel ze eventueel even uit met koud water. Bestrooi beide kwartels met peper en zout. Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem, bak hierin de kwartels rondom bruin. Keer ze regelmatig zodat ze egaal bruin worden. Voeg na 10 minuten de prei, sjalot en knoflook toe. Laat dit even mee bakken. Voeg nu de honing toe om het geheel te laten karameliseren. Blus de pan af met de vieux. Voeg hierna ook de steranijs, het kaneelstokje, de rozemarijn en het sap van de sinaasappel toe. 

Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen. 

De kwartels kunnen in het geheel op de borden worden gepresenteerd. Wanneer het een voorgerecht is kan er ook gekozen worden voor een halve kwartel per persoon. Laat de saus door de zeef gaan, zodat er een gladde jus overblijft. 


Boeren Scharrelschaal

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 x Boeren scharrelkip in stukken (of 4 x koteletten en 4 x drumstiks)
1 x Prei in grove stukken
1 x Rode ui in grove stukken
1 x Venkel in grove stukken
4 x Wortel in plakjes
4 x Zoete aardappel in grove blokken (zonder schil)
2 x Knoflook tenen geperst
4 tl Grove Mosterd
½ tl Venkelzaad
6 el Koolzaad olie (olijf olie kan natuurlijk ook)
1 takje Rozemarijn
Peper
Zout 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Marineer de kipstukken met de olie, geperste knoflook, peper, zout, mosterd, venkelzaad en rozemarijn. De hoeveelheid peper en zout die toegevoegd moet worden is afhankelijk van je eigen smaak. Ik gebruik het liefst grof zeezout en versgemalen grove zwarte peper. Roer het goed door elkaar zodat alle delen gemarineerd zijn.

Leg de kipstukken op een grote ovenschaal, met de huid naar boven zodat deze lekker bruin kan bakken.

Meng de groenten met wat peper, zout, venkelzaad en olie door elkaar en verdeel deze over de ovenschaal. Stop de groenten lekker tussen en onder de kipstukken, zodat de huid van de kip zichtbaar blijft.

De schaal kan nu de oven in voor ongeveer 50-60 minuten. Eventueel kan je de laatste 10 minuten de temperatuur van de oven op 180 – 200 graden zetten.

Een complete maaltijd in één ovenschaal. Een lekker glas witte wijn erbij & smakelijk eten!


Kipgehaktsaus met tomaten en groenten

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

500 gram kipgehakt
(het liefst gekruid gehakt, daar zijn de smaken al goed ingetrokken)
1 prei
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 winterwortel
1 courgette
1 paprika
1 rode peper
1 blikje tomatenpuree
1 blik / potje gepelde tomaten
125 ml witte wijn
Verse kruiden (basilicum, oregano & salie)
500 gram Pasta (ik gebruik meestal penne pasta, maar je kunt elke willekeurige pasta hiervoor gebruiken)

Bereiding:

Bak het gehakt rul in een wok, hapjes pan of een braadpan met een scheut olijfolie. Als het gehakt gaar begint te worden voeg je de geperste knoflook, de gesnipperde rode ui en de fijn gesneden rode peper toe. Bak dit mee op een laag vuurtje tot het glazig wordt. Nu kan de rest van de fijn gesneden groenten meegebakken worden. De wortel rasp ik meestal, dat geeft nog meer smaak af aan de saus.

Breng op smaak met peper, zout en de verse kruiden kruiden.

Als de groenten allemaal gaar beginnen te worden kan de tomaten puree worden toegevoegd. Laat dit even meebakken om te ‘ontzuren’. Roer het geheel goed door elkaar en blus af met een scheutje witte wijn. Voeg hierna de gepelde tomaten toe. En laat het minimaal 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.

Het lekkerst is het natuurlijk om ook de pasta hierbij zelf te maken. Maar is hier even geen tijd voor of zin in? Kook dan de pasta gewoon volgens de bereidingswijze op het pak.

Serveer de pasta met de saus erop en garneer het geheel af met wat geraspte kaas en verse kruiden.

Smakelijk eten!

 Tip: Omdat aan ons kipgehakt geen vet is toegevoegd, is het soms lastig om het goed rul te bakken. Ik gebruik hiervoor altijd een stamper (zo een die je ook voor de stamppot gebruikt) dan gaat het uitstekend!


Noodles met eendenborstfilet

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

1 x Tamme eendenborstfilet
2 porties Eiernoodles
1 x Paksoi grof gesneden
2 x Lenteui
2 tenen Knoflook
1 x Rode peper fijn gesneden
1 tl. Verse gember fijn gesneden
1 x Sjalot fijn gesneden
Soja saus
5-spice kruiden
Peper en zout

Bereiding:

Haal de tamme eendenborstfilet uit de koelkast en snij deze op de vetkant in, in ruitvorm. Je hoeft alleen het vet in te snijden, niet het vlees. Laat deze daarna op kamer temperatuur komen.
Breng een pannetje water aan de kook voor de noodles.
Bestrooi de eendenborstfilet met wat peper, zout en 5-spice kruiden.
Bak, zonder boter of olie te gebruiken, de eendenborstfilet op de vetkant aan op middelmatig vuur. 8 minuten op de vetkant en daarna nog 2 minuten op de vleeskant. Wikkel de filet nu goed in de aluminiumfolie en laat op een warm plekje rusten (bijvoorbeeld de oven op 50 graden).

Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Fruit de knoflook, rode peper, verse gember en sjalot goed aan in wat olie. Wanneer deze glazig kijken kan de paksoi worden toegevoegd. Zet het vuur hoog en laat deze even meebakken. Blus het geheel af met een flinke scheut sojasaus. Breng op smaak met wat peper en zout. Roer nu de noodles en de groenten door elkaar. Haal deze uit de pan en laat in de pan nog 50 ml sojasaus inkoken tot het wat stroperig wordt.

Trancheer de eendenborstfilet en serveer deze op de noodles. Garneer af met wat fijn gesneden lenteui. Gebruik de ingekookte sojasaus om de eendenborstfilet mee te besprenkelen. 

Smakelijk eten!

Broodje worst van de poelier

(voor 4 personen)

Benodigdheden:

4 x Hertensaucijs
(Deze kunt u ook zelf maken, gebruik dan 500 gram hertenpoulet om gehakt van te maken en kruid dit met: peper, zout, nootmuskaat, foelie en tijm)
300 gram Zuurkool
2 x Sjalot fijn gesneden
150 ml witte wijn
100 ml Wishkey
4 x witte broodjes
4 tl grove mosterd 

Bereiding:

Zet de zuurkool op in een pannetje met de witte wijn een laurierblaadje en jeneverbes, zonder deksel. Laat dit voor 20 minuten pruttelen tot de wijn verdampt is. 

Bak de saucijzen in voldoende bakboter tot ze mooi bruin kleuren. Laat ze vervolgens 10 minuten bakken op een gematigd vuur. Voeg nu de fijngesneden sjalot toe en laat deze mee bakken. blus het geheel af met de wishkey en flambeer deze (zorg er wel voor dat de afzuigkap uit staat als de vlam in de pan gaat, om ongelukken te voorkomen). 

Haal de worstjes even uit de pan en voeg nu de jus en sjalotten toe aan de zuurkool. Snijd de broodjes open, beleg met een laagje zuurkool, een saucijs erop en smeer deze in met wat grove mosterd. 

Smakelijk eten!


Gevulde kalkoen

Benodigdheden:
1 kalkoen (2,5 – 3 kilo)

Voor de marinade:
2 x knoflook          
3 el mosterd
2 el honing
rozemarijn
tijm
olie
peper en zout
100 ml appelcider
Sinaasappelsap van 1 sinaasappel

Voor de vulling:
1 x Ciabatta brood
2 x Appel
2 x Ui
2 x Knoflook tenen
1 x Abrikozen cranberry, in pot
200 gram Noten ongezouten, ongebrand
Sinaasappelsap van 1 sinaasappel
Rozemarijn
Tijm
Peper en zout

Bereiding:

Haal de kalkoen een uur voor bereiding uit de koelkast.

Voeg de ingrediënten voor de marinade bij elkaar en roer het goed door. Smeer de kalkoen hier goed mee in van binnen en van buiten.

Snijd het brood, de appel en de ui voor de vulling in grove stukken. Doe deze samen in een flinke mengkom. Pers de knoflooktenen, snijd de takjes rozemarijn en tijm kort en voeg deze ook toe. Voeg nu de pot abrikozen met cranberry toe, zo ook het sap van de sinaasappel en de noten. Maak het geheel op smaak met peper en zout.

Vul de holte van de kalkoen met het mengsel, maar druk het niet te stevig aan. Wat over blijft kan in een ovenschaaltje en kan later bij de kalkoen geserveerd worden.

Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet de kalkoen in een ovenslee voor 2,5 uur in de oven op 140 graden en bedruip om het half uur met het braadvocht en wat extra marinade. Zet nu de oven op 180 graden en laat de kalkoen in 45 minuten mooi bruin kleuren. De overige vulling kan bij de kalkoen in de oven geplaatst worden om gaar te worden. Houd de oven goed in de gaten, als het te snel gaat, bedek de kalkoen dan even met wat aluminiumfolie om verbranding tegen te gaan.

Laat de kalkoen na het bakken ongeveer 15 minuten ingepakt in de aluminiumfolie op het aanrecht staan, zodat het vlees goed kan rusten. Dit zorgt ervoor dat de kalkoen lekker sappig blijft bij het aansnijden van het vlees!

Lekkere trek gekregen? Bestellen maar! of neem contact op voor advies of je vraag.